måndag 18 januari 2016

Mitt bästa bullrecept!

Idag på morgonen vaknade lillebror med feber, så jag blev hemma med sjukt barn + en vild bebi. Vi brukar alltid vara hemma varannan dag när något av barnen är sjuka, det passar oss perfekt. Ingen missar mer än den andra på jobbet och vi tjänar lika mycket så...

Tog tillfället i akt att baka bullar när lilla fröken fräken sov ute i vagnen och lillebror vilade i soffan framför en film.

Mitt bästa recept på bullar, som jag bakat i alla år:


 20 st

Deg


  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 50 g smör skuret i kuber (rumstempererat, smält ej!)
  • 3 dl mjölk 
  • 1/2 dl socker 
  • 1 krm salt 
  • 7,5 dl vetemjöl 


Fyllning

  • 75 g smör (rumstempererat)
  • vaniljsocker efter tyckte och smak
  • lite strösocker
Smaka av fyllningen så den blir precis så som du själv vill ha den. 

Pensling

  • vit eller ljus sirap
  • vatten
  • strösocker


  1. Smula jästen i en bunke. Jag använder mig av min KitchenAid och tillhörande degkrok. 
  2. Värm mjölken så den blir fingervarm. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig
  3. Tillsätt resten av mjölken, socker, smöret och allt vetemjöl. När allt börjat blandas ordentligt av maskinen så tillsätter jag saltet. Arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Sedan låter du degen jäsa övertäckt i ca 29 minuter. 
  4. När du väntar på den jäsande degen kan du passa på att röra i ordning fyllningen. Och sätta ugnen på 250 grader.
  5. När degen jäst klart tar du upp den och lägger den på ett lätt mjölat bord/bänk. Kavla ut degen till en rektangulär platta på ca 30x40 cm. Bred på fyllningen. Rulla sedan ihop från långsidan, eller vik den dubbelt. Skär rullen i ungefär 2 cm breda bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar.  På slutet har jag valt att alltid vika degen dubbelt istället, skär sedan i ungefär 1 cm breda remsor och snor sedan ihop dem till bullar. Se bild.
  6. Jäs bullarna under bakduk i ca 20 min. 
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter, beroende på hur stora du gjort dina bullar. Jag brukar ta tid med timer och använda ögonen...
  8. Blanda en matsked vatten med två matskedar sirap. Eller höfta, det gör jag...
  9. När bullarna kommit ut ur ugnen penslar du dem DIREKT med vatten/sirap och strö genast på strösocker. 







1 kommentar: